Veelgestelde vragen

Heb je een vraag of opmerking?
Mail ons dan via het contactformulier. Je ontvangt binnen 2 werkdagen antwoord.


Jullie stellen dat bacteriële vaginose veroorzaakt kan worden door vaginale douches. Evagynal is een vaginale oplossing waar je toch ook de binnenzijde van de vagina mee spoelt?

Een veelheid aan onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig vaginaal douchen, ook met melkzuurhoudende producten, juist bacteriële vaginose kan veroorzaken. In de vagina zijn normaal goede Lactobacillen aanwezig die ervoor zorgen dat de vagina een zuurgraad heeft van pH 3,8-4,5. Hierdoor blijft er een goede balans en kunnen de bacteriën die een bacteriële vaginose veroorzaken niet de overhand krijgen. Bij vaginaal douchen spoel je in feite de goede Lactobacillen uit het vaginale milieu en wordt de balans verstoord. Veel vrouwen doen dit helaas als een dagelijkse “hygiënische” routine, ook zonder klachten van bacteriële vaginose of na de seks.
Evagynal pas je alleen toe als je al een bacteriële vaginose hebt. Deze kenmerkt zich o.a. door de afwezigheid van de goede Lactobacillen. Dus op het moment dat je Evagynal gebruikt zijn er vrijwel géén goede Lactobacillen meer in de vagina en heeft deze éénmalige spoeling géén nadelig effect. Daarbij laat Evagynal, in tegenstelling tot antibiotica, de eventueel nog aanwezige goede Lactobacillen ongemoeid.


Waarom krijg ik mijn bacteriële vaginose na een behandeling met antibiotica weer zo snel terug?

Recentelijk is aangetoond dat de bacteriën die een bacteriële vaginose veroorzaken, Gardnerella Vaginalis en Atopobium Vaginae, een soort bio-film aanbrengen over het vaginale weefsel. De bacteriën verschansen zich in deze bio-film. Het is aangetoond dat de meest gebruikte antibiotica slecht doordringen in deze bio-film. Aanvankelijk lijken de klachten dan verdwenen maar na enige tijd komt de bacteriële vaginose weer terug. Evagynal dringt wél in deze bio-film door.


Kan ik Evagynal vaker gebruiken?

Evagynal gebruik je alleen als je een bacteriële vaginose hebt. In de meeste gevallen is een éénmalige spoeling voldoende. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je al veel antibiotica voor de behandeling ervan hebt gehad, is het raadzaam de spoeling na 4 dagen te herhalen. Het is dus géén vervanging voor het routinematig vaginaal douchen! Vaginaal douchen is en blijft slecht.
Bacteriële Vaginose blijft een lastig te behandelen aandoening. Het kan altijd dat je klachten weer terugkomen door andere oorzaken.


Na het spoelen loopt de vloeistof direct weg uit de vagina. Is dat niet erg?

Nee, dit geeft niet. Evagynal hecht zich na het spoelen gedurende een aantal dagen aan het vaginale weefsel waardoor het optimaal haar werkzaamheid kan ontplooien.


Wat kan ik zelf doen om ervoor te zorgen dat de bacteriële vaginose niet terugkomt?

Belangrijk is dat het vaginale milieu en de zuurgraad niet verstoord raakt. Bij het hoofdstuk “de oorzaken van bacteriële vaginose” vind je een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Daarnaast kun je Normaflor vaginaal tabletten gedurende 6 dagen per maand, liefst direct na elke menstruatie, toepassen om de vagina aan te zuren.


Kan ik Evagynal tijdens de menstruatie gebruiken?

De menstruatie heeft een grote invloed op de zuurgraad van de vagina. Pas de éénmalige toediening van Evagynal daarom niet toe tijdens maar wel na de menstruatie.


Mag ik seksueel contact hebben tijdens het gebruik van Evagynal?

Wij adviseren je om dit even uit te stellen aangezien het sperma van de man neutraal is en het effect van Evagynal daardoor kan verminderen. Evagynal hecht zich na toediening aan het vaginale weefsel gedurende een week. Na deze week kunt u weer seks hebben.


Kan ik Evagynal gebruiken als ik zwanger wil worden?

Wij adviseren je om Evagynal niet op je vruchtbare momenten te gebruiken. De zuurgraad van Evagynal heeft een nadelig effect op de zaadcellen.
Die kunnen namelijk niet goed overleven in een te zure omgeving. Tijdens de ovulatie wordt de vagina minder zuur zodat deze optimaal is voor de zaadcellen.


Kan ik Evagynal gebruiken tijdens de zwangerschap?

Evagynal mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap er is geen onderzoek gedaan bij zwangeren vrouwen.

Veelgestelde vragen