Onderin de buik ligt de blaas, een tijdelijke opslagplaats voor urine. In de nieren wordt continu urine geproduceerd, deze stroomt via de urineleiders naar de blaas. Bij het opslaan van de urine wordt de blaas opgerekt totdat het via de urinebuis wordt uitgeplast.
Normaal ontstaat aandrang om te plassen als een gezonde blaas met 150 tot 200 milliliter gevuld is. Gemiddeld plassen vrouwen één keer in de 3 of 4 uur. Een goed functionerende urine-opslag zorgt ervoor dat u maar enkele keren per dag naar het toilet hoeft. Een gezond persoon die voldoende drinkt moet ongeveer zes tot acht keer per dag plassen. Als dat afwijkt kan er iets aan de hand zijn met uw blaas, vaak zijn blaasproblemen chronisch.
Blaaswand
De binnenkant van de blaas is bekleed met een beschermlaag, de glycosamine-glycaanlaag. Deze GAG-laag bestaat o.a. uit hyaluronzuur en chondroitine. De GAG-laag voorkomt dat bacteriën, kristallen, ionen, proteïnen en carcinogenen zich hechten aan de blaaswand.
Wanneer deze GAG-laag beschadigd of uitgeput raakt is de beschermende werking weg en kunnen bacteriën zich makkelijker hechten.